Miksi tiede on pinkkiä?

amy-shamblen-651683-unsplash
Kuva: Unsplash

Tiede ei todennäköisesti ole ensimmäisiä asioita, joita väristä pinkki tulee mieleen. Tiedettä pidetään usein hankalana, vaikeasti lähestyttävä, kuivana, kapulakielisenä ja jopa tylsänä. Minun mielestäni tiede on kuitenkin ollut aina loputtoman kiehtovaa, täynnä jännittäviä arvoituksia, ratkaistavia kysymyksiä ja tietoa, joka tekee maailmasta ihmeellisen kiinnostavan – siis pinkkiä!

Pinkki kuvaa myös feminiinisyyttä, johon liittyväksi se yhteiskunnassamme nykyään mielletään, vaikka aina ei ole ollut näin. Pinkin tieteen taustalla on tuoda esille sitä, että tieteellinen tutkimus on edelleen hyvin sukupuolittunutta ja usein miehiä suosivaa. Esimerkiksi autismin diagnostiset kriteerit on määritelty miessukupuolelle tyypillisen oirekuvan perusteella. Sydänkohtauksen oireet on määritelty miehille tyypillisen oirekuvan mukaan. Psykiatriassa –ainakin PubMed-hakujen perusteella – niitä mielenterveyshäiriöitä, joihin sairastuneista enemmistö on miehiä, on tutkittu huomattavasti enemmän kuin niitä, joihin sairastuneista enemmistö on naisia. Naiset ovat huomattavan aliedustettuina tieteellisessä tutkimuksessa koehenkilöinä. Jopa eläinkokeista suurin osa tehdään vain miespuolisilla eläimillä. Joissain tilanteissa tästä voi aiheutua huomattaviakin ongelmia, jos esimerkiksi jonkin lääkkeen aineenvaihdunta onkin erilaista naisilla kuin miehillä esimerkiksi hormonierojen vuoksi. Esimerkkejä tieteen sukupuolittuneisuudesta ja siitä aiheutuvista ongelmista voisi jatkaa loputtomiin. Tämän vuoksi on tärkeää, että myös muita sukupuolia, kuin miehiä, tutkitaan tieteessä. Tämän vuoksi tieteen pitäisi olla myös pinkkiä.

Blogissa kirjoitan omasta omasta tutkimusaiheeseetani, syömishäiriöistä ja autismista, mutta myös muista  psykologiaan, neurotieteeseen tai perinnöllisyystieteeseen liittyvistä aiheista. Aiheista, jotka ovat mielestäni kiinnostavia, yllättäviä, jännittäviä tai joihin olen törmännyt opiskeluissani tai muuta kautta, ja joista itse haluan oppia lisää. Uusien, kiinnostavien asioiden oppiminen on parasta, mitä tiedän.

Pinkki tiede on siis sekä kiinnostavaa, jännittävää ja kiehtovaa, mutta myös kantaaottavaa ja rajoja rikkovaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s